fbpx

6 GEVOLGEN VAN TE WEINIG SLAAP

70% voeding en 30% training is een veelgehoorde vuistregel als het gaat om het behalen van je doelen. Deze percentages geven het belang aan van voeding ten opzichte van training, zodat jij het maximale rendement haalt uit je activiteiten. De vuistregel gaan we niet bekritiseren want hij klopt als een bus. Maar de regel kent wel een belangrijke voorwaarde: namelijk voldoende slaap. Want als je te weinig slaapt heeft dit grote gevolgen voor je lichaam. Zowel geestelijk als lichamelijk, maar wat zijn dan de gevolgen van te weinig slaap?

Eat, sleep, train, repeat. De sportvariant van het housenummer eat, sleep, rave, repeat van Fatboy Slim & Riva Starr is een veelgehoord gezegde in de fitnesswereld. Eigenlijk omvat het alles wat belangrijk is om een gezond en fit leven te leiden. Dit terwijl het belang van voldoende slaap vaak door mensen wordt onderschat. Vraag maar aan mensen die een gezonde levensstijl willen oppakken hoe ze dat willen doen. Waarschijnlijk zullen ze iets zeggen als: ‘Ja minder snoepen en meer gaan trainen’. Er zullen er weinig zeggen dat ze extra aandacht geven aan extra slaap en rust. Dit terwijl je gemiddeld 33% van je leven slaapt. Je hoort gemiddeld 8 uur per nacht te slapen. We spreken van voldoende slaap als iemand 7 tot 9 uur per nacht slaapt. Wanneer je minder dan 7 uur slaapt betekent dit dat je dus te weinig slaapt. Maar waarom is dit dan zo slecht? Om hier antwoord op te geven gaan we dieper in op 6 gevolgen van te weinig slaap.

#1 Je cortisolniveau verhoogd
Wanneer je te weinig slaapt heeft dit als gevolg dat je lichaam cortisol aanmaakt. Cortisol is een stresshormoon dat dezelfde effecten heeft als adrenaline. Je krijgt een verhoogde hartslag, de suikeropname van je spieren verhoogd waardoor je meer energie krijgt en je humeur verbetert. Het enige verschil tussen adrenaline en cortisol is dat adrenaline voor kortstondige momenten is en cortisol je in staat stelt om voor een langere periode beter te presteren. Het verhoogde cortisol niveau kan een goede reden zijn waardoor je beter presteert onder druk of tijdens sportwedstrijden.

So far, so good. Cortisol is helemaal zo slecht nog niet wanneer je het aanmaakt in gezonde situaties. Maar cortisolaanmaak omdat je te weinig slaapt is helaas geen gezonde situatie. Het langdurig aanmaken van cortisol levert dan ook vele negatieve gezondheidsklachten op. Zo kun je last krijgen van slaapproblemen, overgewicht, een slecht werkend of falend immuunsysteem, depressiviteit, veroudering van de huid en/of darmklachten. Daarnaast verlaten eiwitten je spieren waardoor je moeilijk kunt herstellen. Ook krimpen je hersenen doordat je hippocampus wordt aangetast. De hippocampus heeft een zeer belangrijke rol bij het functioneren van het geheugen en regelt ook de afgifte van het cortisol hormoon. Nu begrijp je wel dat wanneer de hippocampus wordt aangetast de afgifte van cortisol ook zeer onrustig verloopt waardoor gezondheidsklachten verergeren.

#2 Je maakt meer oestrogeen aan
In stresssituaties maakt je lichaam niet alleen het stresshormoon cortisol aan. Ook maakt je lichaam oestrogeen aan. Oestrogeen is een hormoon dat voornamelijk bij vrouwen een belangrijke rol speelt in het lichaam. Zo helpt het bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruatiecyclus en helpt het bij de zwangerschap. Ook mannen maken oestrogeen aan. Alleen is het nog niet duidelijk wat daar de functie van is.

Oestrogeen is dus niet geheel onbelangrijk voor met name vrouwen. Toch heeft een verhoogd oestrogeen ook nadelen. Naast dat lichamelijke processen bij vrouwen verstoort raakt door het verhoogde oestrogeen niveau, verlaagd het ook het testosteronniveau in het lichaam. Testosteron helpt bij het opbouwen van spiermassa. Maar omdat het testosteronniveau verlaagd verlies je spiermassa en slaat het lichaam vet op. Een gevolg van te weinig slaap is dus indirect dat je gedag kan zeggen tegen je sixpack.

#3 Je lichaam kan zich slechter ontgiften
Je slaapt natuurlijk niet alleen om de prikkels van de dag te verwerken of omdat je bed lekker ligt. Nee, je lichaam is in de nacht ook bezig het lichaam te ontgiften. Omdat het geestelijke deel van je lichaam bijna niet functioneert tijdens het slapen heeft je lichaam alle tijd het fysieke gedeelte van zichzelf aan te pakken. Tijdens dit proces worden ook ziekteverwekkers zoveel mogelijk uitgeschakeld. Hierdoor heb je ook minder kans om ziek te worden. Een gevolg van te weinig slaap is dat dit niet meer kan en je lichaam giftige stoffen ophoopt. Wat dan weer resulteert in een verminderd immuunsysteem. 

#4. Insuline resistentie 
Wanneer je te weinig slaapt heeft dit als gevolg dat je lichaam meer insuline kan gaan aanmaken. Omdat je lichaam minder gevoelig is voor suikers zullen de suikerwaarden in je bloed stijgen. Je lichaam kan dan niet meer goed alle suikers omzetten in energie. Suikers die niet worden omgezet in energie worden opgeslagen als vet. Hierdoor kun je dan ook aankomen in gewicht. Wanneer het slaaptekort aanhoudt voor een lange periode zal insulineresistentie ontstaan. Dat betekent dat je lichaamscellen ongevoelig raken voor insuline. In het ergste geval kan dit resulteren in Diabetes type 2.

#5. Verhoogde eetlust
Wanneer je te weinig slaapt zal er ook leptine resistentie ontstaat. Leptine is een hormoon dat vanuit de maag een signaal geeft aan je hersenen om te vertellen dat het niet meer hoeft te eten. Wanneer er leptine resistentie ontstaat betekent dit dus dat je hersenen (veel) later een berichtje krijgen dat het niet meer hoeft te eten. Dit heeft als gevolg dat je sneller honger hebt. Ook consumeer je meer tijdens je eetmomenten. Hierdoor is er een grotere  kans dat je veel meer calorieën tot je neemt dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Daardoor kom je ook weer aan in gewicht en in vetmassa.

#6. Verteringsproces verslechtert
Wanneer het eten wordt verteert ontstaan er overal kleine ontstekingen in de darmen. Dit is een natuurlijk proces en dus ongevaarlijk. Omdat je tijdens het slapen niet eet of drinkt heeft je lichaam de tijd de ontstekingen te herstellen. Nu kun je wel raden dat dit proces amper van de grond komt wanneer je weinig slaapt. Ook al eet je weinig tot niet, je lichaam heeft op zo’n moment vaak andere prioriteiten. Wanneer je darmflora niet in de gelegenheid is om te herstellen van die ontstekingen heeft dit grote gevolgen. Zo is er een grote kans op voedingsintolerantie. Dat betekent dat je gevoeliger wordt voor bepaalde voedingsproducten. Ook kunnen er voedingsallergieën ontstaan. Ook vergroot dit de kans op hypothyreoïdie. Wat inhoud dat je schildklier minder schildklierhormonen aanmaakt, dit is zorgwekkend te noemen. Het schildklierhormoon is namelijk verantwoordelijk voor de stofwisseling en reguleert je lichaamstemperatuur. En een verlaagde stofwisseling heeft als gevolg dat je lichaam minder snel voedingsmiddelen kan omzetten in energie. Mensen met een verlaagde stofwisseling komen dan ook sneller aan in gewicht. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme.

Conclusie
De conclusie die we kunnen opmaken is dat voldoende slaap het fundament is van een gezonde levensstijl. Zonder voldoende slaap zul je nooit het maximale rendement uit je trainingen kunnen halen. Sterker nog: slaaptekort kan leiden tot verlies van spiermassa, opslag van vetmassa en (chronische) aandoeningen in het lichaam.

Dan nog 1 tip om het artikel af te sluiten: blijf gezond en gooi die wekker uit het raam!

Dit was een artikel van Jouw Online Personal Trainer. Heb je vragen over het artikel of wil je begeleid worden in een traject? Kijk op onze website en zie wat de mogelijkheden voor jou zijn. Vraag jij je af of online personal training wat voor jou is? Lees hier ons artikel: waarom je getraind moet worden door een Online Personal Trainer

Blijf op de hoogte van de nieuwste video’s en artikelen en volg ons op Facebook en Instagram. Geen Facebook of Instagram? Geen probleem! schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang al het laatste nieuws direct in je mailbox.

Close Menu