fbpx

5 VOEDINGSMIDDELEN DIE JE VERGEET TE TELLEN

Zo, je bent dus bezig je calorieën bij te houden? Dit is handig om inzicht te krijgen in je calorie inname.  Zo kun je goed meten of je onder je dagelijkse calorie behoefte blijft. Je bent serieus bezig en kunt niet wachten om je progressie aan het einde van de week op te meten. En daar is hij dan: het weegmoment. Alleen gekleed in je onderbroek stap jij die weegschaal op. Wat blijkt? Nog steeds datzelfde gewicht! Is echt alles voor niks geweest of zie jij wat over het hoofd?

Als je wilt afvallen moet je minder calorieën tot je nemen dan dat je nodig hebt. Als je verantwoordt wilt afvallen ligt dit tekort tussen de 200 en 500 calorieën. Een groter tekort leidt wel tot veel gewichtsverlies maar ook tot onwenselijke bij-effecten. Zo verlies je spiermassa waardoor je rustmetabolisme zakt. Hierdoor moet je steeds minder en minder calorieën tot je nemen om tot gewichtsverlies te komen. Als je na een tijdje je dieet of levensstijl zat bent en weer op de oude voet verder gaat schiet gelijk het gewicht weer omhoog. Hierdoor wordt ook jij slachtoffer van het bekende ‘ Jojo effect’.

Vol frustratie loop jij die weegschaal af en kleedt je aan. Daarna pak jij de calorie tel app erbij en snapt niet waar het fout kan gaan. Je zit toch echt onder je dagelijkse hoeveelheid en hebt alles goed ingevuld!? Misschien toch niet helemaal. Veel mensen vergeten bepaalde voedingsmiddelen te noteren waar wel calorieën inzitten. Omdat het verschil tussen je calorie inname en je dagelijkse caloriebehoefte niet groot is zit hem misschien wel juist in deze voedingsmiddelen. Hieronder waarschuwen we je voor de volgende producten die je absoluut mee moet tellen.

#1. Boter
Je eet je broodje kipfilet graag met wat boter erop. Zo nuttig jij je koolhydraten, eiwitten en vetten op hetzelfde moment. Niet zo verkeerd gedacht. Wel moet je de boter meetellen in je calorieën.  Zo zitten er in 1 portie Halvarine 37 calorieën. Dit is geen wereld getal maar het tikt toch aan in de ongeziene calorie inname. Vooral als je dit op meerdere momenten op de dag of met meerdere boterhammen tegelijk doet. Want wie overleefd er een werkdag nou op 1 broodje met kipfilet en boter?
En als we het toch over boter hebben. Laten we dan ook eens aandacht besteden aan de minder gezonde bakboters. In een portie van 10 gram bakboter zit al snel 70 calorieën. Vaak wordt bakboter niet zo nauw afgemeten en er lukraak een stuk van het boter stuk afgesneden en in de pan gegooid . Het moet toch lekker pruttelen tijdens het bakken. Grote kans dat jij meer dan het voorgeschreven portie afsnijdt en zo onnodig extra calorieën tot je neemt

#2. Olijfolie
Je verkiest olijfolie boven de ongezonde bakboters en bakt hierin je healthy meal. Je  doet dit bewust en dit geeft je een verantwoordelijk en vertrouwd gevoel. Zij het dat in een eetlepel olijfolie 125 calorieën zitten. En net als bij de bakboter: wie meet de olijfolie in de pan nou af? Ik zie maar zelden iemand olijfolie afmeten in een lepel. Ook al zitten er in olijfolie voornamelijk gezonde vetten. Toch tikt het aan op je calorie inname.

#3. Koffiemelk
Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die hun koffie zwart drinken psychopathische trekjes kunnen hebben. Jij neemt alvast het zekere voor het onzekere en doet wat melk in je koffie. Verdwijnt die sterke koffiesmaak ook een beetje. De 12 calorieën per portie van 10 mg in koffiemelk zijn eigenlijk te verwaarlozen. Zij het dat veel mensen meer dan 1 bakje per dag drinken. En heb jij op je werk ook zo koffiezetapparaat die de meest luxe bakjes koffie kan zetten? Pas dan al helemaal op. In een gemiddeld bakje Latte Macchiato zitten bijvoorbeeld al 128 calorieën. En omdat koffie van zichzelf calorieloos is komen deze calorieën voornamelijk uit (de vaak volle) koffiemelk.

#4 Noten
Noten zijn goed voor je. Hierin zitten veel gezonde vetten en eiwitten. Vooral voor vegetarische personen is het handig om wat extra eiwitten uit noten te halen. Zo zeggen ze wel eens ‘ A hand of nuts a day keeps the doctor away’ . Maar houdt het wel bij een handje noten per dag. 100 calorieën per dag aan noten is meer dan genoeg. Je kunt hieruit kiezen uit 8 walnoten, 11 cashewnoten, 11 hazelnoten of 14 amandelen per dag. 

#5 Muesli
Muesli en yoghurt. In de koeling van jou plaatselijke supermarkt ligt het voorverpakt al op je te wachten. Hierdoor lijkt het een gezond ontbijt. Zij het dat dit voorverpakte ontbijt vol met suikers en conserveringsmiddelen zit. Jij slaat dit bewerkte ontbijt over en koopt je eigen muesli. ’S Morgens pak jij je ontbijtkom en schut lukraak een aantal keer met het muesli pak. Net zoals dit gaat in een gemiddeld Amerikaanse commercial. Maar let op: ook in muesli zitten veel calorieën. In een eetlepel zitten 36 calorieën. Maar hoeveel eetlepels gooi jij er eigenlijk in? Je voelt het  al aankomen. Ook hierin moet precies afgewogen worden om een calorie overschot tegen te gaan.

Dit was een artikel van Jouw Online Personal Trainer. Heb je vragen over het artikel of wil je begeleid worden in een traject? Kijk op onze website of bekijk onze trajecten en tarievenpagina en zie wat de mogelijkheden voor jou kunnen zijn. Vraag jij je af of online personal training wat voor jou is? Lees hier ons artikel: waarom je getraind moet worden door een Online Personal Trainer

Blijf op de hoogte van de nieuwste video’s en artikelen en volg ons op Facebook en Instagram. Geen Facebook of Instagram? Geen probleem! schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang al het laatste nieuws direct in je mailbox.

Close Menu