fbpx

DE VOORDELEN VAN VASTEN

Als je denkt aan vasten, denk je aan geloof. Toch kan het ook voor niet gelovige mensen een serieuze overweging zijn om een vastenperiode in te lassen. Want vasten heeft een aantal voordelen die voor de meeste mensen geschikt kunnen zijn. Stap af van de gedachte dat je 6 keer per dag moet eten. Ook hoeft je ontbijt niet het belangrijkste eetmoment van de dag te zijn. Want het is nooit bewezen dat een ontbijt overslaan ongezond is. En je kunt ook een prima sportprestatie neerzetten als je een etmaal niet gegeten heb. Vasten is namelijk geschikt als levensstijl.

Zowel de Moslims als de Joden, de Christenen en de Bahá’ís hebben van origine dagen of periodes waarin gevast moet worden. Ieder geloof om zijn eigen reden. De meest bekende vastenperiode is die van de Moslims, de Ramadan. Miljoenen mensen van over de hele wereld eten en drinken tijdens Ramadan niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit over een periode van ongeveer 4 weken lang. Ook Christenen kennen vastendagen. Dit begint altijd op de woensdag voor Pasen, op Aswoensdag. Ondanks dat de periodes en invulling per geloof anders is hebben ze ook een overeenkomst. Zo wordt aan de volgelingen gevraagd om te danken voor hetgeen zij bezitten en solidair te zijn met degene die het zwaar hebben of arm zijn.

Intermittent Fasting
Vasten kan op veel manieren worden uitgevoerd. Natuurlijk wordt van gelovigen verwacht dat zij zich houden aan de regels die hen voorgelegd wordt. Maar je hebt tegenwoordig ook moderne vormen van vasten die niks met het geloof te maken hebben. Intermittent Fasting is zo’n vorm. Intermittent Fasting houdt in dat je bewust kiest voor een eetperiode en een geheel onthoudingsperiode. Binnen het kader heb je veel verschillende varianten zoals je het kan uitvoeren. De meest gangbare Intermittent Fasting vorm is de 16/8 vorm. Hierin  eet je 8 uur op een dag wel en 16 uur niet. Je mag zelf bepalen hoe je de periodes invult. Als de periodes maar niet tussentijds onderbroken worden. De meeste gangbare tijd is om tussen 12.00 uur en 20.00 uur wel te eten. Van 20.00 uur tot 12.00 uur eet je niets. Drinken mag in de onthoudingsperiode wel. Je mag water, thee en zwarte koffie drinken. Andere voedingsproducten mogen absoluut niet. Dit zet je stofwisseling in gang. En dat heeft een groot nadeel. Je lichaam stopt dan met het verbranden van je opgeslagen vetten en haalt energie uit de koolhydraten en eiwitten die jij op dat moment tot je neemt. Je lichaam houdt namelijk gewoon graag die reserves zoveel mogelijk bij zich. Door een lange periode niet te eten moet je lichaam wel de opgeslagen vetten afbreken om energie te krijgen. Dit gebeurd meestal na een uur of 12 onafgebroken vasten.

Bouw de 16/8 vorm geleidelijk op. Begin met een week 12 uur wel eten gevolgd door 12 uur niet eten. De 12/12 vorm. Begin daarna met de 14/10 vorm om vervolgens bij de 16/8 vorm te komen. Je kunt je eet periode nog verder verkorten en richting een 18/6 of 20/4 vorm gaan. Het nadeel van de laatste twee vormen is dat het heel moeilijk wordt om rond je caloriebehoefte te komen. Leuk als je snel veel gewicht wilt verliezen. Maar als je gezond en blijvend wilt afvallen of je wilt spiermassa zoveel mogelijk behouden moet je wel richting je dagelijkse caloriebehoefte toe werken. Ook zijn er vormen waarin je hele dagen in een week niet eet. Meestal eet je 5 dagen in de week wel en 2 dagen niet. Dit is voor een beginner absoluut niet aan te raden. 

Voordelen van vasten
Een groot voordeel van Intermittent Fasting is dat het niet zegt wat je moet eten maar wanneer je moet eten. Je hebt geen vast voedingsschema en bent vrij zelf je maaltijden in te plannen zoals je dat wilt. Wel wordt aangeraden om suikers en ongezonde vetten te vermijden. Deze geven pieken en dalen in je energie. En je vastenperiode starten terwijl je suikerdip in slaat is alles behalve handig. Maar  naast dit persoonlijke voordeel is er ook  veel onderzoek gedaan naar lichamelijke voordelen van vasten. De onderzoeksresultaten zullen je verbazen. Want vasten heeft vele lichamelijke voordelen die de moeite zijn om verder uitgelicht te worden.

Vetverlies
Met vasten kun je makkelijker vet verliezen. Dit komt voor een deel omdat je maar een bepaald deel van de dag mag eten. Hierdoor zal je sneller een negatieve energiebalans kunnen creëren. Anderzijds versnelt je metabolisme tot 10% na 24 uur niet eten. Hierdoor verbrand je meer calorieën zonder dat je hier extra voor hoeft in te spannen. Een prima winstpunt als je bezig bent met vetverlies.

Gewichtsverlies
Omdat je makkelijker vet verliest zal je dit ook moeten gaan zien op de weegschaal. De cijfers zullen er niet om liegen. Toch zit hier wel een klein addertje onder het gras. Een deel van dit cijfer komt voort omdat je lichaam minder vocht vast zal houden. Dit komt omdat je darmen tijdens het verteren van je eten kleine ontstekingen aanmaakt. Die ontstekingen houden vocht vast. Wat een weerslag heeft op het cijfer op je weegschaal. Dit is een natuurlijk proces en hoef je jezelf geen zorgen om te maken. Als je darmen tijdelijk niks te doen hebben zal het ook minder vocht vast houden. Hierdoor zal je al vrij snel 1 tot 2 kilo kunnen verliezen. Helaas zitten deze kilo’s er snel weer aan als je stopt met vasten en weer door de dag heen gaat eten. Vasten kan helpen bij darmproblemen. Dit komt omdat je elke dag je darmen de kans geeft om voor een langere periode tot rust te komen.

Insuline gevoeligheid verlaagd
Je insuline gevoeligheid verlaagd bij een regelmatige vastenperiode. Dit betekend dat je alvleesklier bij het innemen van suikers makkelijker de juiste hoeveel insuline in je bloedbaan afgeeft. Hierdoor kan het de suikers  gemakkelijk omzetten in glycogeen. En glycogeen kan worden gebruikt als energiebron. Als je insuline gevoeligheid hoog ligt maakt je lichaam minder insuline aan. Hierdoor blijft er suiker in je bloedbaan zitten en verhoogd je suikerwaarde in het bloed. Alle suikers die niet door de insuline worden afgebroken worden opgeslagen als vet. Als je hier vaak last van heb spreek je van suikerziekte. Ook wel bekend als Diabetes. Hierdoor kan ook de conclusie worden getrokken dat langdurig vasten helpt tegen Diabetes type 2. Dit is het type Diabetes dat later in je leven ontstaat. Tegen Diabetes type 1 werkt vasten niet. Dit is namelijk een auto-immuun ziekte.

Werkt tegen hart- en vaatziekten
Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig vasten preventief werkt tegen hart- en vaatziekten. Ook kan het al bestaande klachten verminderen. Dit heeft verschillende redenen. Zo kan vasten je bloeddruk verlagen en verlaagt het de slechte LDL-cholesterol niveau in je lichaam. LDL-cholesterol is het slechte vet in je lichaam. Ook het eerder genomde voorkomen van Diabetes type 2 heeft een positieve uitwerking op de preventie van hart- en vaatziekten.

Je blijft langer leven
Officieel onderzoek op mensen moet nog komen. Maar uit onderzoek op dieren is gebleken dat vastende dieren tot wel 83% langer leefde dan hun soortgenoten die dit niet deden. Dit komt onder andere omdat  cellen van vastende dieren sterker zijn. Door vasten wordt een toename van autogafie gemeten. Hierdoor worden kapotte cellen in het lichaam sneller afgebroken of gerepareerd en bevorderd dit je gezondheid. Door de toename van autogafie verkleint ook het de risico op kanker en kan het helpen tijdens een kankertherapie. Uit onderzoek is gebleken dat in vastenperiodes de gezonde cellen extra worden beschermd en kankercellen juist niet.

Het is goed voor je brein
Uit onderzoek is gebleken dat vasten goed is voor het brein. Want net zoals de autogafie in de cellen toeneemt zorgt het in de hersenen voor sterkere neuronen. Neuronen zijn de verbindingen in je hersenen die door middel van elektronische signalen informatie doorstuurt. Zo stimuleert vasten de aanmaak van nieuwe neuronen, houdt het neuronen langer gezond en beschermt het de hersencellen. Door de fittere conditie van je brein zullen ook ziektes als Alzheimer en Parkinson voorkomen kunnen worden.

Bevorderd spieropbouw en sportprestaties
Het is een gegeven dat wanneer je minder eet dan je nodig hebt op een dag je lichaam spieren gaat afbreken. Dit is een van de grootste nadelen van een laag calorie dieet. Maar bij vasten gebeurd juist het tegenovergestelde. Dit komt omdat je lichaam je vetreserves aanspreekt als energiebron en je spieren onaantastbaar laat. Ook zal je lichaam meer menselijk groeihormoon aanmaken in een vastenperiode. Dit kan tot 2000% meer bij mannen zijn en 1300% bij vrouwen. Hierdoor ben je bij een maximale krachtinspanning sterker, heb je een langer uithoudingsvermogen , een sneller herstel en wordt spieropbouw gestimuleerd. Door dit voordeel is vasten een trend geworden onder veel krachtsporters.

Sporten tijdens het vasten
In principe kun je op elk moment gaan sporten tijdens het vasten. In de meest ideale situatie doe je een sportsessie tijdens je eetmomenten in. Als dit niet haalbaar is kun je het beste voor je tijdslot sporten. Hierdoor functioneer je maximaal op je vetreserves en zul je extra vet verbranden. Als laatste optie kun je ook na je laatste eetmoment sporten. Het liefst niet meer als 2 uur na dat laatste eetmoment. Hierdoor kun je maximaal profiteren van de energie uit je voedingsmiddelen en zul je voornamelijk naverbranden op je vetten. Midden in je vastenperiode is het minst snel aan te raden.

De keerzijde
Ondanks dat vasten vele positieve voordelen heeft zijn er wel een aantal punten die toch genoemd moeten worden. Vasten is namelijk niet geschikt voor iedereen. Zo wordt vasten afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven.  Mensen met chronische stress of die eerdere eetstoornissen hebben gehad kunnen beter ook niet aan een vasten traject starten. Dit geldt ook voor mensen waarvan de suikerwaarden niet in orde zijn.
Ook is het van belang om te weten dat het starten van een vastenperiode tijdelijk een negatieve uitwerking heeft op je immuunsysteem. Dit betekent dat je in het begin gevoeliger bent voor ziekteverwekkers.
Als laatste is het ten alle tijden belangrijk om in vastenperiodes wel te blijven drinken. Hierdoor is je lichaam in staat  makkelijker afvalstoffen af te voeren.  Dit is iets wat mensen die vanuit geloofsovertuiging vasten niet kunnen. als je vast uit geloofsovertuiging is het daarom van belang om in je eet periodes zoveel mogelijk te drinken.

Dit was een artikel van Jouw Online Personal Trainer. Heb je vragen over het artikel of wil je begeleid worden in een traject? Kijk op onze website en zie wat de mogelijkheden voor jou zijn. Vraag jij je af of online personal training wat voor jou is? Lees hier ons artikel: waarom je getraind moet worden door een Online Personal Trainer

Blijf op de hoogte van de nieuwste video’s en artikelen en volg ons op Facebook en Instagram. Geen Facebook of Instagram? Geen probleem! schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang al het laatste nieuws direct in je mailbox.

There is 2 comments

Comments are closed.

Close Menu